Despre expoziție Bine ați venit la o expoziție educativă despre anatomia omului!

Misiune

OUR BODY: Universul Interior își propune să ofere vizitatorilor noștri o înțelegere mai profundă a formei și a funcției/lor corpului uman, dar și să-i determine să apreciezesimilitudinile și diferențele subtile, ceea ce ne face unici pe fiecare dintre noi! Exemple contrastante de organe sănătoase și bolnave sunt afișate pe tot parcursul expoziției în speranța ca vizitatorii noștri să înțeleagă necesitatea de a alege un stil de viață sănătos. Dacă nu-l au deja.

SISTEMELE CORPULUI OMENESC
Studiul corpului omenesc implică interacțiunea dintre studiile științelor anatomie si fiziologie. Corpul omenesc folosește multe sisteme și mecanisme care interacționează pentru a menține homeostazia. Mai jos sunt sistemele reprezentate în cadrul expoziției OUR BODY: Universul Interior:

SISTEMUL MUSCULAR-OSOS

Corpul uman conține mai mult de 650 de mușchi individuali care sunt conectați de schelet și ne oferă capacitatea de tragere astfel incat sa ne putem  deplasa. Sistemul muscular este format din trei tipuri diferite de țesuturi musculare: scheletic, cardiac si neted. Aceste țesuturi diferite au capacitatea de a se contracta, ceea ce permite mișcări si funcții corporale. Există două tipuri de mușchi în organism: involuntari și voluntari. Mușchii involuntari sunt cei care nu pot fi controlați și mușchii voluntari sunt cei care pot fi controlați. Acești mușchi permit organismului uman să se miște eficient.

Sistemul osos determină forma corpului, protejează organele sale și funcționează în colaborare cu sistemul muscular. Sistemul osos este format din oase, ligamente si tendoane și acționează ca un dispozitiv de protecție pentru organe. Acesta oferă o bază solidă pentru atașarea mușchilor și ne permite să ne mișcăm și să funcționăm corespunzător. Structurile osoase masculine și feminine sunt similare, cu toate acestea, scheletul feminin este un pic mai ușor, mai mic și are un pelvis mai larg pentru naștere.

Inima, plămânii și vasele de sânge lucrează împreună pentru a forma sistemul cardiovascular sau circulator. În medie, corpul uman are aproximativ cinci litri de sânge care călătoresc continuu prin sistemul său circulator ce are în centru său inima. Inima pompează sânge oxigenat către corp și sângele dezoxigenat către plămâni.

Există trei sisteme fundamentale în sistemul cardiovascular. Fiecare dintre aceste sisteme trebuie să acționeze independent, astfel încât toate acestea să funcționeze împreună în mod corect:

Sistemul pulmonar – pompează sânge dezoxigenat de la inima la plămâni prin artera pulmonara și îl readuce la inimă, odată oxigenat, prin vena pulmonară.

Sistemul coronarian – permite o aprovizionare constantă de sânge către mușchiul inimii.
Sistemul sistemic – distribuie sânge la nivelul întregului organism (cu excepția plămânilor).

CAPUL ȘI SISTEMUL NERVOS

Sistemul nervos este format din fascicule de fibre formate din axoni și neuroni responsabili pentru trimiterea, primirea și procesarea impulsurilor de-a lungul întregului corp și poate fi împărțit în două sisteme principale:

Sistemului nervos central – format din creier și măduva spinării, sistemul nervos central este responsabil pentru emiterea impulsurilor nervoase și analiza datelor senzoriale.

Sistemului nervos periferic – conține fascicule de fibre senzoriale și motorii care furnizează sistemului nervos  informații despre mediu prin cele cinci simțuri: văz, auz, miros, gust si atingere.

SISTEMUL DIGESTIV

Sistemul digestiv conține organe ce transformă alimentele pe care le mâncăm; un proces care implică descompunerea alimentelor în substanțe solubile simple, care pot fi absorbite de țesuturi. Procesul de digestie începe în gură, atunci când începi să mesteci. Glandele salivare produc secreții care sunt amestecate cu alimente și saliva descompune amidonul în dextrină și maltoză. Mâncarea coboară în valuri prin esofag până când ajunge la stomac,  în doar câteva secunde. Stomacul conține suc gastric cu substanțe chimice, cum ar fi acid clorhidric, precum și enzimele pepsină, renină, și lipază:

 • Pepsina – descompune proteine ​​în peptone și proteaze
 • Renina – separă laptele în porții lichide si solide
 • Lipaza gastrică – acționează asupra lipidelor sau grăsimilor

O altă funcție de digestie în stomac este aceea de a elibera treptat materiale în intestinul subțire superior, unde se finlaizează procesul de digestie. După ce hrana solidă a fost digerată, fluidul care rămâne se numește “chim”. Chimul trece prin sfincterul pilor și în intestinul subțire. În intestinul subțire, toți nutrienții sunt absorbiți din chim în fluxul sanguin, restul fiind lăsat drept reziduu neutilizabil. Acest reziduu trece prin intestinul gros sau colon, în rect. Deșeurile solide numite “fecale” trec apoi prin canal și anus.

SISTEMUL RESPIRATOR

Funcția principală a sistemului respirator este de a furniza sânge cu oxigen, pentru ca sângele să aprovizioneze cu oxigen diferitele părți ale corpului. Sistemul respirator face acest lucru prin respirație. Când respirăm, inhalăm oxigen și expirăm dioxid de carbon. Acest schimb de gaze este modul în care sistemul respirator obține oxigen pentru sângele nostru.

Respirația este un lanț de procese – de la inhalarea aerului, la utilizarea oxigenului în celule:

 • Oxigenul intră în sistemul respirator prin gură și nas
 • Oxigenul trece apoi prin laringe (unde se produce vorbirea) și trahee, care este tubul care intră cavitatea toracică
 • În cavitatea toracică, traheea se împarte in doua tuburi mici, numite bronhii; fiecare bronhie se divide apoi din nou, formând astfel tuburile bronhice
 • Tuburile bronhice merg direct la plămâni unde se împart în mai multe tuburi mai mici, care se conectează la saci mici numiți alveole- plămânii unui adult conțin aproximativ 600 de milioane de astfel de saci spongioși umpluți cu aer, care sunt înconjurați de capilare
 • Oxigenul inhalat trece în alveolele, iar apoi se difuzează prin capilare în sânge arterial. În același timp, sângele bogat în deșeuri de la vene eliberează dioxid de carbon în alveole. Dioxidul de carbon urmează aceeași cale din plămâni, atunci când expirați
 • Diafragma este un strat de mușchi care se află în partea de jos a cavității toracice. Rolul său este de a contribui la pomparea dioxidului de carbon din plămâni și de a atrage oxigen in plămâni. Pe măsură ce diafragma se contractă și se relaxează, are loc respirația. Când se contractă diafragma, oxigenul este tras în plămâni și când diafragma se relaxează, dioxidul de carbon este evacuat din plămâni.

SISTEMUL REPRODUCĂTOR

Funcția principală a sistemului de reproducere este de a asigura supraviețuirea speciei. Alte sisteme din organism, cum ar fi sistemul endocrin si urinar, lucrează continuu pentru a menține homeostazia, pentru  supraviețuirea individului. O persoană poate trăi o viață lungă, sănătoasă și fericită fără a avea urmași însă, pentru ca specia umană să continue să se perpetueze, unele persoane trebuie să se reproducă. În contextul producerii de urmași, sistemul reproducător are patru funcții:

 • Produce ovulul și celule spermatice
 • Transportă și susține aceste celule
 • Hrănește progenitura în curs de dezvoltare
 • Produce hormoni care asigură maturizarea sistemului reproducător

Aceste funcții sunt împărțite între două tipuri de organe reproducătoare:

Organele reproducătoare primare, denumite și gonade, sunt ovarele și testiculele. Aceste organe sunt responsabile cu producerea de ovule și celule spermatice (gameți) și cu producerea de hormoni care permit maturizarea sistemului de reproducere, dezvoltarea caracteristicilor sexuale, și au un rol important în reglarea fiziologiei normale a sistemului reproducător.

Organe reproducătoare secundare, denumite și “accesorii” ale organelor reproducătoare, formate din canale și glande ce asigură transportul și susținerea gameților și hrănesc progeniturile în curs de dezvoltare.

Sistemul reproducător feminin

Organele din acest sistem produc și susțin celulele de sex feminin (ovule), transportă aceste celule într-un loc unde pot fi fertilizate de spermă, oferă un mediu favorabil pentru fătul în dezvoltare, transportă fătul în exterior la sfârșitul perioadei de dezvoltare, și produc hormoni sexuali feminini. Sistemul reproducător feminin include ovarele, trompele uterine, uterul, vaginul, glandele accesorii și organelor genitale externe.

Sistemul reproducător masculin

La fel ca sistemul reproducător feminin, sistemul reproducător masculin este format din organe ale căror funcție este de a produce o nouă persoană / realiza reproducerea. Organele constau într-o pereche de testicule, o rețea de canale excretoare: epididim, cordon spermatic, vas deferent, canale ejaculare, vezicule seminale, prostată, glande Cowper ​​și penis.

PROCESUL DE IMPREGNARE POLIMERICĂ
Această expoziție educativă este posibilă datorită unei metode unice de conservare, denumite “impregnare polimerică” – un proces care înlocuiește apa și grăsimile din organism cu materiale plastice reactive. Impregnare polimerică este o metodă prin care fluidele corporale sunt înlocuite cu lichid ce este apoi întărit pentru a crea un specimen anatomic solid, durabil, care se va păstra o perioadă nedefinită de timp.
Procesul păstrează intacte chiar cele mai fine și delicate structuri de țesut, ceea ce face ca specimenele rezultate să fie de neprețuit pentru studiul medical, deoarece starea organelor rămâne identică cu starea lor pre-conservare. Plasticul este inițial flexibil, ceea ce permite exemplarelor să fie plasate în mai multe poziții “de zi cu zi” și în cele din urmă se întărește în pozițiile de bază pe care le veți vedea prezentate în cadrul expoziției.

Un specimen tipic trece printr-un proces lung de pregătire, fixare, și în cele din urmă de prezentare, fără pericolele asociate cu vapori toxici dezagreabili și proceduri de manipulare potențial nesigure și dificile. Înainte de inventarea procedurii de impregnare polimerică, singura metodă de conservare a corpurilor umane pentru studiul medical a fost păstrarea în formaldehidă, îngreunând disecția. Atributele îmbunătățite ale specimenelor plastinate sunt argumentate de calitățile superioare ale polimerilor care se întăresc. Deoarece exemplarele sunt uscate, fără miros și durabile, acestea constituie un excelent instrument de predare și de cercetare.

Procesul standard de impregnare polimerică

Țesuturile de apă și lipide sunt înlocuite cu polimeri care se întăresc ce includ silicon, epoxi și poliester-copolimer, și necesită 4 nivele principale de prelucrare:

 • Fixare – Corpul este îmbălsămat, de obicei într-o soluție de formaldehidă, cu scopul de a opri descompunerea.
 • Deshidratare – După ce au loc toate disecțiile necesare, specimenul este apoi plasat într-o baie de acetonă. În condiții de îngheț, acetona atrage toată apa și o înlocuiește în interiorul celulelor.
 • Impregnare forțată – În al treilea pas, specimenul poate fi apoi plasat într-o baie de polimer lichid, cum ar fi cauciucul siliconic, poliesterul sau rășina epoxidică. Prin crearea unui vacuum, acetona este adusă la punctul de fierbere. În timp ce acetona se evaporă și părăsește celulele, atrage după ea polimerul lichid, lăsând în urma ei o celulă umplută cu plastic lichid.
 • Întărire – plasticul trebuie apoi tratat, fie cu gaz, căldură sau lumină UV, cu scopul de a-l întări. Un exponat poate fi orice, de la un corp uman complet la o secțiunie minusculă de organ, și mai poate fi denumit și “plastinat”.
REGULAMENT
În interiorul expoziției, vă rugăm să:
 • Închideţi telefoanele mobile.
 • Nu atingeţi exemplarele.
 • NU filmaţi sau fotografiaţi.
 • NU consumaţi alimente sau băuturi.
 • NU intraţi cu cărucioarele pentru copii.
INTERZIS accesul de mai multe ori, cu acelaşi bilet.

Vă mulțumim!

ÎNTREBĂRI FRECVENTE
Cine organizează și produce OUR BODY: Universul Interior?

OUR BODY: Universul Interior este produs de Universal Exhibtion group inc. și nu ar trebui să fie confundat cu alte expoziții itinerante, inclusiv Body Worlds sau Bodies … The Exhibition, nici nu este afiliat cu acestea.

Despre ce este expoziția OUR BODY: Universul Interior?

Expoziția permite vizitatorilor să înțeleagă mai bine anatomia umană printr-o călătorie microscopică prin mai multe sisteme ale corpului uman.

De ce folosiți specimene umane reale în loc de modele construite?

Spre deosebire de modelele care idealizează organismul prin ochii unui artist, exemplarele din această expoziție prezintă corpul și părțile sale așa cum sunt ele în realitate. Timp de mulți ani, modelele idealizate au fost folosite pentru predarea informațiilor despre corpul uman, însă, cu toate acestea, ele nu permit vreo modificare în structură sau patologii – esențiale în a observa unicitatea corpului uman. Cum studenții la Medicină și oamenii, în general, dedică mai puțin timp studiului anatomiei, este chiar mai important ca ei să aibă aceste exponate unice care oferă o mai bună înțelegere a anatomiei și o senzație de variație a organismului uman.

Ce este impregnare polimerică?

Metoda unică, folosită pentru a conserva exponatele umane este un proces prin care apa și grăsimile din organism sunt înlocuite cu materiale plastice reactive. Polimerul plastic este inițial flexibil, ceea ce permite specimenelor să fie plasate în poziții ”de zi cu zi” și apoi se întărește după ce este infuzat. Organele sunt identice cu starea lor de conservare până la nivel microscopic.

Ce parte anatomică este cel mai greu de conservat?

Creierul este partea anatomică cel mai greu de conservat pentru că este compus în principal din lipide (grăsimi) și apă. În timpul procesului de impregnare polimerică, creierul se poate micșora semnificativ în timpul etapei de deshidratare. Pentru a menține dimensiunea și forma inițială, creierul este deshidratat într-o soluție de acetonă rece.

Cum sunt la atingere organele plastinate?

Exponatele sunt uscate la atingere și pot fi rigide sau flexibile, în funcție de amestecul de produse chimice utilizate. Vizitatorii vor putea privi de foarte aproape exponatele dar, ca regulă, nu au voie să le atingă.

Care este nivelul de vârstă adecvat pentru vizionarea expoziției OUR BODY: Universul Interior?

Depinde de individ, însă, predarea anatomiei și fiziologiei umane de bază este esențială în educația oricărui copil și aceasta poate fi îmbunătățită și discutată într-un cadru practic.

Expoziția poate oferi, de asemenea, o experiență rară de familie și poate fi o ocazie minunată de a începe o discuție despre anatomia umană într-un mod în care manualele școlare nu o pot face. Familiile, persoanele fizice, grupurile școlare, grupurile de studiu, artiștii care se ocupă de forma corpului – toți vizitatorii pot afla mai multe despre elementele comune și complexitatea corpului uman.

De unde provin specimenele?

Expoziția științifică și educativă a fost realizată și oferită de Fundația de Științe și Tehnologii Anatomice din Hong Kong. Exponatele au fost furnizate de diferite universități acreditate, facultăți de medicină, instituții medicale, centre de cercetare și laboratoare din China pentru a duce mai departe obiectivele Fundației de Științe și Tehnologii Anatomice de promovare și cercetare educativă și medicală a corpului uman.

Persoanele, ale căror trupuri au fost donate, au fost de acord cu utilizarea lor?

Sursa de obținere a materialelor anatomice medicale, cu scop educativ este urmare a procesului de acceptare de corpuri umane de către facultățile medicale din China (prin donație, prin testament sau prin donație de la rude). În China, tuturor donatorilor (sau membrilor de familie apropiați) li se spune clar că organele donate vor fi utilizate pentru cercetarea medicală și în scopuri educative și le este, de asemenea, garantat că toate informațiile lor personale vor fi tratate ca fiind confidențiale.

BILETE
Biletele vor putea fi achiziționate începând cu data de 15 iulie de la intrarea în expoziție sau din rețeaua Eventim. Copiii cu vârste mai mici de 7 ani beneficiază de acces gratuit.

BILETE
Adulți Pensionari/Studenți Elevi (până în 18 ani)
*Pe bază de carnet de elev
Luni – Vineri Sâmbătă – Duminică Luni – Vineri Sâmbătă – Duminică Luni – Vineri Sâmbătă – Duminică
45 lei/ pers. 53 lei/ pers 28 lei/ pers. 34 lei/ pers. 28 lei/ pers. 34 lei/ pers.
Grupuri de peste 10 copii
Luni – Vineri
25 de lei/ pers.

Pentru clasele de elevi este necesară o rezervare la adresa ai@events.ro

 

Abonamente de Familie
1 adult + 2 copii 2 adulți + 1 copil 2 adulți + 2 copii
Luni – Vineri Sămbătă – Duminică Luni – Vineri Sâmbătă – Duminică Luni – Vineri Sâmbătă – Duminică
76 lei/ grup 92lei/ grup 96 lei/ grup 105 lei/ grup 110 lei/ grup 128 lei/ grup